Blog Post

De zitting in familiezaken

  • By l.scheepens@scheidenviascheepens.nl
  • 04 Mar, 2019

Do's en dont's 

Of het nu gaat om de vaststelling van de alimentatie, om het gezag of de echtscheiding.Als jouw zaak uiteindelijk op zitting komt, is dat spannend.Je kunt je voorbereiden en het scheelt als je weet wat je staat te wachten. Voor de mondelinge behandeling op zitting ontvang je altijd een duidelijke oproep, waarin staat waar en wanneer je wordt verwacht. 
Zorg in ieder geval dat je op tijd van huis vertrekt. Er kan sprake zijn van verkeersdrukte, treinvertraging, geen parkeermogelijkheid bij de rechtbank zelf en je wilt niet al vooraf gestrest raken omdat je niet op tijd bent. Bij de rechtbank aangekomen meld je je eerst bij de centrale balie. Zorg ervoor dat je je legitimatie bij hebt en de oproep voor de zitting. Dan ziet de baliemedewerker voor welke zaak je komt en bij welke balie je je vervolgens moet melden. Jouw zaak kan ook worden opgezocht op de namen van beide partijen, jouw naam dus en die van de wederpartij. Vervolgens ga je langs de beveiliging. Zaken als paraplu's, scherpe voorwerpen etcetera laat je daar achter en kun je later weer ophalen. Bij de volgende balie zit de bode die je straks zal roepen als de zitting begint. Bij die balie moet je dus ook melden dat je aanwezig bent. Vervolgens wacht je op de gang totdat de zitting begint in de buurt van de zittingszaal waar de zitting zal plaatsvinden. Op de gang wacht ook de andere partij met zijn of haar advocaat en jouw eigen advocaat. Als je nog iets wilt bespreken kun je beter buiten gehoorafstand van de andere partij plaatsnemen. Ook de medewerker van de Raad voor de Kinderbescherming zal aanwezig zijn om advies te geven aan de rechter als er kinderen betrokken zijn in de zaak. Het is een goed gebruik onder advocaten om elkaar vooraf een hand te geven.
Als je iemand ter ondersteuning hebt meegenomen, zal die op de gang moeten wachten. Zittingen in familiezaken zijn immers besloten. Alleen als de andere partij én de rechter er geen bezwaar tegen hebben, kan er een toehoorder aanwezig zijn. Een tolk wordt uiteraard wel toegelaten. 

Als de zitting begint roept de bode de namen van partijen en in de zittingszaal wijst de bode de plaats aan waar je gaat zitten. Verzoeker en verweerder hebben een vaste plek. Naast jou zit jouw advocaat. De partijen met hun advocaten zitten in een rechte lijn tegenover de rechter, achter een tafel en het eerste wat de advocaten doen is hun dossier uitvouwen. De rechter opent de zitting en controleert wie er aanwezig zijn. De medewerker van de Raad voor de Kinderbescherming zit meestal schuin van partijen en de rechter. Naast de rechter zit de griffier die aantekeningen maakt. De rechter begint met een opsomming van alle stukken die zijn binnengekomen en vervolgens krijgt de verzoekende partij de gelegenheid om de verzoeken toe te lichten. De verweerder heeft immers als laatste in de schriftelijke ronde voorafgaand aan de zitting het laatste woord gehad. Bij een Kort geding kan dat dus anders zijn als er geen schriftelijk verweer is gevoerd. Het principe van hoor en wederhoor wordt gevolgd, ook tijdens de zitting. Om de beurt komen de advocaten aan het woord. De rechter kan ook gericht een vraag stellen aan één van partijen. Het is niet de bedoeling dat je elkaar onderbreekt en dat is ook niet nodig. Er is voldoende gelegenheid om te reageren als de ander is uitgepraat. Het kan handig zijn om een notitieblok mee te nemen als je bang bent dat je dingen vergeet te zeggen. Als alle punten zijn behandeld en iedereen heeft kunnen zeggen wat van belang is, wordt de mondelinge behandeling gesloten en zal de rechter aangeven wanneer de beschikking (schriftelijke uitspraak) kan worden verwacht. Zelden wordt al op zitting aangegeven hoe de uitspraak zal luiden. De uitspraak wordt aan de advocaat toegezonden. De verwachtte uitspraakdatum wordt echter niet altijd gehaald.


By l.scheepens@hotmail.com July 3, 2024
Kan er nog hoger beroep worden ingesteld als eerder op zitting overeenstemming is bereikt?
By l.scheepens@hotmail.com March 24, 2024
het redelijkerwijs te verdienen inkomen als grondslag voor de vast te stellen alimentatie
By l.scheepens@hotmail.com March 22, 2024
Kinderalimentatie vastgesteld op basis van vermogen
By l.scheepens@hotmail.com February 8, 2024
Is er recht op afstorting van (niet) opgebouwde pensioenrechten in eigen beheer?
By l.scheepens@hotmail.com February 2, 2024
Is vreemdgaan de belangrijkste reden waarom mensen gaan scheiden? Nee.
By l.scheepens@hotmail.com December 20, 2023
Partneralimentatie: eerst behoefte vaststellen op basis van behoeftelijst?
By l.scheepens@hotmail.com December 19, 2023
verlaagt aflossing op schulden de draagkracht?
By l.scheepens@hotmail.com December 18, 2023
Kun je betaling afdwingen van een bijdrage voor de kinderen die is vastgelegd in een ouderschapsplan?
By l.scheepens@hotmail.com December 17, 2023
heeft de niet-verzorgende ouder recht op kinderalimentatie ?
By l.scheepens@hotmail.com December 14, 2023
delen van de winst op grond van artikel 1:95a BW
meer blogs
Share by: