Blog Post

Koude uitsluiting en natuurlijke verbintenis

  • By l.scheepens@hotmail.com
  • 07 Mar, 2023

geen vergoedingsrecht bij bestaan natuurlijke verbintenis


Sinds 1-1-2018 trouwt men in beperkte gemeenschap van goederen. Vóór die datum werd er getrouwd in algehele gemeenschap van goederen. Willen de aanstaande echtgenoten geen enkele gemeenschap laten ontstaan door het huwelijk dan is het nodig dat via de notaris te laten vastleggen bij huwelijkse voorwaarden. Van een koude uitsluiting spreekt men als de inkomsten, bezittingen en schulden gescheiden blijven. Wat u in uw verleden is opgebouwd blijft apart, evenals de toekomstige inkomsten, bezittingen en schulden en bij de koude uitsluiting worden de tijdens het huwelijk gegenereerde en bespaarde inkomsten ook niet verrekend. 
De koude uitsluiting  laat onverlet dat echtgenoten de wettelijke plicht hebben om voor elkaar te zorgen. De kosten van de huishouding, waaronder de kosten van de kinderen,  zullen betaald moeten worden. Daarnaast wordt er vaak ook meer bijgedragen dan alleen de dagelijkse kosten door degene met het hoogste inkomen, zolang het goed gaat.  En ook al zijn echtelieden getrouwd op huwelijkse voorwaarden met uitsluiting van iedere gemeenschap, dan betekent dat nog niet dat zij niet samen eigenaar kunnen zijn van bijvoorbeeld een woning. Wanneer de ene partij daarin financieel meer heeft bijgedragen, kan dat leiden tot een recht op vergoeding.

Het bestaan van een natuurlijke verbintenis kan in de weg staan aan het ontstaan van een vergoedingsrecht. Een natuurlijke verbintenis is een dwingende morele verplichting die niet rechtens kan worden afgedwongen, maar die ook niet meer kan worden teruggevorderd als zij eenmaal vrijwillig is nagekomen. de natuurlijke verbintenis wordt een afdwingbare civiele verbintenis wanneer vrijwillig beloofd is deze te zullen uitvoeren.  

Bij de koude uitsluiting komt bij het beroep op een vergoedingsrecht vaak het al dan niet bestaan van een natuurlijke verbintenis aan de orde. Zo ook in de uitspraak van de rechtbank Amsterdam van 15-12-2022.

Partijen waren op huwelijkse voorwaarden (koude uitsluiting) met elkaar gehuwd en gezamenlijk eigenaar van een woning. Bij de echtscheiding verzoekt de man de rechtbank het aandeel van de vrouw in de woning aan hem toe te delen, zonder verrekening van enige overwaarde in verband met de door hem verrichte investeringen uit privévermogen.
Voor de rechtbank staat vast dat de woning is aangekocht met privévermogen van de man. Naar het oordeel van de rechtbank is echter tevens vast komen te staan dat de man met deze investeringen de bedoeling heeft gehad om te voldoen aan een natuurlijke verbintenis jegens  de vrouw als bedoeld in artikel 6:3 lid 2 sub b BW. De rechtbank overweegt:
De beoordeling of de man heeft voldaan aan een natuurlijke verbintenis, dient naar objectieve maatstaven plaats te vinden. In het algemeen kan naar maatschappelijke opvattingen de aankoop van een woning op naam van beide partijen met 100% financiering uit privévermogen van de man als een objectieve aanwijzing worden beschouwd dat de man daarmee wilde voldoen aan een natuurlijke verbintenis jegens de vrouw. Daarbij moet ook gekeken worden naar de andere omstandigheden van het geval, waaronder de wederzijdse welstand en behoefte van partijen.
Partijen hebben gekozen voor huwelijkse voorwaarden waarbij elke gemeenschap tussen partijen werd uitgesloten en ook de mogelijkheid werd uitgesloten dat partijen gedurende het huwelijk overgespaarde inkomsten zou verrekenen. Ook pensioenverevening tussen partijen is uitgesloten. Investeringen uit het privévermogen van de ene partij ten bate van de andere partij zouden een vergoedingsrecht opleveren voor de ander. Vast staat dat de vrouw bij aanvang van het huwelijk geen vermogen had en een minimaal inkomen genoot, en dat de man een goed inkomen had dat samenhing met zijn intensieve werk op een booreiland in Nigeria. De vrouw is kort na het huwelijk volledig gestopt met werken en naar Nigeria afgereisd. Vanaf 2014 woonde zij met de kinderen in Nederland en leefden partijen min of meer gescheiden levens, waarbij de man gedurende langere perioden meer dan fulltime aan het werk was in Nigeria en de vrouw fulltime de zorg voor de kinderen droeg. Het resultaat van de keuzes van partijen is dat de man zich heeft kunnen wijden aan zijn werk en met zijn relatief hoge inkomen investeringen heeft kunnen doen in privévermogen, terwijl  de vrouw de zorg voor de kinderen droeg en (behalve het aandeel in de gemeenschappelijk gekochte woning) geen enkel substantieel vermogen heeft gegenereerd en ook geen pensioenvoorziening heeft opgebouwd. Partijen hadden voor ogen dat zij vroeg konden gaan rentenieren. Deze omstandigheden geven voldoende grond om te kunnen concluderen dat de financiering van de gemeenschappelijke woning uit privévermogen van de man, ook naar maatschappelijke opvattingen, zijn verricht door de man uit hoofde van een natuurlijke verbintenis. De man heeft dit bovendien expliciet erkend in zijn e-mail van 28 april 2018, waarin hij meedeelde dat de vrouw kon rekenen op een substantieel bedrag aan vermogen uit de gezamenlijke woning en een hoog bedrag aan partneralimentatie bij het eindigen van het huwelijk.
De man krijgt de woning toebedeeld, maar de vrouw ontvangt een vergoeding voor haar aandeel in de overwaarde van de woning, omdat aan de man op grond van het bestaan van de natuurlijke verbintenis geen vergoeding toekomt wegens de door hem uit privévermogen gedane investeringen in de woning.

De uitspraak is terug te vinden op kenmerk: ECLI:NL:RBAMS:2022:8078

By l.scheepens@hotmail.com 03 Jul, 2024
Kan er nog hoger beroep worden ingesteld als eerder op zitting overeenstemming is bereikt?
By l.scheepens@hotmail.com 24 Mar, 2024
het redelijkerwijs te verdienen inkomen als grondslag voor de vast te stellen alimentatie
By l.scheepens@hotmail.com 22 Mar, 2024
Kinderalimentatie vastgesteld op basis van vermogen
By l.scheepens@hotmail.com 08 Feb, 2024
Is er recht op afstorting van (niet) opgebouwde pensioenrechten in eigen beheer?
By l.scheepens@hotmail.com 02 Feb, 2024
Is vreemdgaan de belangrijkste reden waarom mensen gaan scheiden? Nee.
By l.scheepens@hotmail.com 20 Dec, 2023
Partneralimentatie: eerst behoefte vaststellen op basis van behoeftelijst?
By l.scheepens@hotmail.com 19 Dec, 2023
verlaagt aflossing op schulden de draagkracht?
By l.scheepens@hotmail.com 18 Dec, 2023
Kun je betaling afdwingen van een bijdrage voor de kinderen die is vastgelegd in een ouderschapsplan?
By l.scheepens@hotmail.com 17 Dec, 2023
heeft de niet-verzorgende ouder recht op kinderalimentatie ?
By l.scheepens@hotmail.com 14 Dec, 2023
delen van de winst op grond van artikel 1:95a BW
meer blogs
Share by: