Blog Post

Lastig gevallen?

  • By l.scheepens@scheidenviascheepens.nl
  • 16 Feb, 2019

Straatverbod vragen

Als je steeds wordt lastig gevallen, bedreigd, gestalkt of nog erger is het tijd om een straatverbod te vragen tegen degene je lastig valt. Bij de politie ben je waarschijnlijk al geweest, maar de politie heeft ook maar beperkte middelen. Ook al is het nog niet gekomen tot echt fysiek geweld, heb je geen zin om af te wachten en steeds in angst te leven. 
Via een advocaat kun je in een Kort Geding bij de Voorzieningenrechter een straatverbod vorderen tegen degene die je structureel lastig valt. Om het straatverbod kracht bij te zetten kun je vragen om een dwangsom te koppelen aan de overtreding van het straatverbod. Is er een straatverbod opgelegd dan kan de politie ook handhaven. De politie heeft vanaf dat moment dus wel de middelen om in te grijpen bij overtreding. Zoals de politie soms ook afraadt om aangifte te doen, zo is het ook niet aan te raden om zomaar aan een Kort Geding te beginnen. Je moet er immers rekening mee houden dat een niet goed voorbereide vordering kan worden afgewezen en dan is het hek van de dam. Iemand die jou lastigvalt en het vonnis krijgt waarin het straatverbod is afgewezen, voelt zich gesterkt en zal doorgaan, misschien zelfs wel fanatieker dan voorheen. Om dat te voorkomen moet je dus goed voorbereid zijn voordat je aan een kort geding begint.
Bij de politie ben je al geweest en anders ga je daar als eerste naar toe. Je kunt altijd staan op een aangifte. Daarvan raakt ook de pleger (degene die je lastig valt) op de hoogte. Na een aangifte kan de zaak nog geseponeerd worden, wegens gebrek aan bewijs en dat kan ook een verkeerd effect hebben zodra de pleger daarvan op de hoogte wordt gesteld. In plaats van een aangifte kun je ook een melding doen bij de politie (bij gebrek aan voldoende bewijs bijvoorbeeld). De politie is dan op de hoogte en alert. Bovendien kun je de meldingen later in het geding brengen als bewijs dat je geprobeerd hebt het lastigvallen te stoppen. Daarbij geldt ook dat je een duidelijke boodschap moet hebben uitgedragen dat je niet gediend bent van de acties van degene die jou lastig valt. De ene keer wel binnenlaten en de andere keer de politie bellen, als hij of zij voor de deur staat, is geen duidelijke boodschap. Ook als er eventueel een omgangsregeling geldt voor de kinderen, kun je een straatverbod vragen. Voor de omgang kunnen dan andere afspraken worden gemaakt, bijvoorbeeld via familie.
De Voorzieningenrechter zal uiteraard ook rekening houden met de rechten van de verweerder, degene die jou lastig valt. Heeft diegene bijvoorbeeld recht op omgang met de kinderen die bij jou wonen, dan kan er een alternatief worden geboden. Maar ook de grondrechten zijn in het geding. De vrijheid mag niet te zeer worden beperkt. Een straatverbod vragen voor de hele wijk is dan ook vaak te vergaand, zeker als bijvoorbeeld nog andere familie van hem of haar in dezelfde wijk woont en hij of zij andere redenen heeft om in de wijk te komen. Beter is het om heel specifiek de straat of deel van de straat aan te geven waarvoor het verbod heeft te gelden. Om te voorkomen dat het probleem zich verplaatst kun je ook meerdere straten aangeven, bijvoorbeeld de straat waar je ouders wonen of waar je werkt. Indien het straatverbod wordt toegewezen is dit meestal voor een bepaalde tijd, maar vaak is dat wel genoeg. De boodschap is in ieder geval duidelijk en mocht het verbod worden overtreden dan zal ook voor de politie duidelijk zijn dat ingrijpen nodig is.
By l.scheepens@hotmail.com July 3, 2024
Kan er nog hoger beroep worden ingesteld als eerder op zitting overeenstemming is bereikt?
By l.scheepens@hotmail.com March 24, 2024
het redelijkerwijs te verdienen inkomen als grondslag voor de vast te stellen alimentatie
By l.scheepens@hotmail.com March 22, 2024
Kinderalimentatie vastgesteld op basis van vermogen
By l.scheepens@hotmail.com February 8, 2024
Is er recht op afstorting van (niet) opgebouwde pensioenrechten in eigen beheer?
By l.scheepens@hotmail.com February 2, 2024
Is vreemdgaan de belangrijkste reden waarom mensen gaan scheiden? Nee.
By l.scheepens@hotmail.com December 20, 2023
Partneralimentatie: eerst behoefte vaststellen op basis van behoeftelijst?
By l.scheepens@hotmail.com December 19, 2023
verlaagt aflossing op schulden de draagkracht?
By l.scheepens@hotmail.com December 18, 2023
Kun je betaling afdwingen van een bijdrage voor de kinderen die is vastgelegd in een ouderschapsplan?
By l.scheepens@hotmail.com December 17, 2023
heeft de niet-verzorgende ouder recht op kinderalimentatie ?
By l.scheepens@hotmail.com December 14, 2023
delen van de winst op grond van artikel 1:95a BW
meer blogs
Share by: