Vaak wordt gezegd dat een mondelinge overeenkomst net zo rechtsgeldig is als een schriftelijke overeenkomst. Dat is ook zo, maar degene die stelt dat er afspraken zijn gemaakt, zal dat ook moeten bewijzen. Dat is vaak lastig als er geen schriftelijk bewijs is omdat de afspraken niet op schrift zijn gesteld. Natuurlijk zijn er ook andere bewijsmiddelen. Indien getuigen kunnen bevestigen dat er afspraken zijn gemaakt kan de mondeling gesloten overeenkomst ook worden bewezen.
In procedures draait het om bewijs. De hoofdregel is dat degene die stelt moet bewijzen. Als je meent iets te vorderen te hebben van iemand anders op grond van een overeenkomst, zul je voldoende moeten stellen om de vordering te voorzien van een rechtsgrond (de overeenkomst) en dus ook die stellingen moeten hard maken. Wanneer de wederpartij de stellingen erkent is er geen probleem. Als alleen de partijen kunnen getuigen om hun eigen gelijk te bewijzen, is er wel een probleem. De getuigenverklaring van een partijgetuige geldt immers maar voor een halve getuigenverklaring. E
Een halve erkenning, zoals bij een ja-maar verweer helpt ook niet echt. Een ja-maar verweer betekent dat je aangeeft: Ja, dat klopt (ik heb geld geleend) maar..(ik heb de helft al terug betaald). Daarmee wordt dus de mondelinge geldleningsovereenkomst erkent, zodat de degene die stelt dat er geld is geleend niets meer hoeft te bewijzen. Als de helft zonder bewijs is terugbetaald ontstaat er een bewijsprobleem voor de verweerder. Als die niet kan aantonen dat de helft is terugbetaald kan de rechter de conclusie trekken dat alsnog het totaal geleende bedrag moet worden terugbetaald. Het is dus niet alleen van belang dat afspraken op schrift worden gesteld. Ook betalingen kunnen het best via de bank worden gedaan of contant maar dan wel met een kwitantie. Betalingen gaan tegenwoordig veel makkelijker via de mobiele telefoon. Ook worden berichten tegenwoordig veel makkelijk uitgewisseld via e-mail of whatsApp. Op die manier kunnen tegenwoordig veel makkelijker afspraken worden vastgelegd. Maar dat moet dan wel vooraf gebeuren door een paar berichtjes over en weer. Soms lukt het ook nog iemand achteraf via een simpel WhatsApp bericht een erkenning te ontlokken, maar dat lukt niet altijd. Ook e-mails en WhatsApp berichten kunnen dienen als bewijs. De overeenkomst hoeft immers niet schriftelijk te zijn vastgelegd op papier met twee handtekeningen eronder als bewijs.