Het wordt vaak als heel onredelijk ervaren om de inkomsten uit overwerk mee te tellen bij de vaststelling van de alimentatie.
Alimentatie wordt vastgesteld op basis van behoefte en inkomen. Uitgaande van gegevens uit het (recente) verleden wordt een inschatting gemaakt voor de (nabije) toekomst. Als er sprake is van loon uit dienstbetrekking, zijn een aantal recente loonspecificaties nodig om een actuele draagkrachtberekening te kunnen maken. De jaaropgave en/of de belastingaangifte worden ook gevraagd. Sommige inkomenscomponenten worden immers maar één keer per jaar uitbetaald en staan niet op elke loonstrook. Wat wel op de loonstrook staat, zijn de maandelijkse reserveringen bijvoorbeeld voor vakantiegeld. Ook een eindejaarsuitkering bouwt maandelijks op met een bepaald percentage. Verder vindt je op de loonstrook de cumulatieven, waaruit je een gemiddeld maandsalaris kunt afleiden.
De wet spreekt over 'het redelijkerwijs te verdienen inkomen'. Dat betekent dat ook een vergoeding voor overwerk kan worden meegeteld bij de vaststelling van het inkomen en dus de draagkracht voor het betalen van alimentatie. Alle looncomponenten die structureel onderdeel uitmaken van het loon, zoals ploegentoeslag en onregelmatigheidstoeslag, worden zonder meer meegenomen. Een jaarlijks terugkerende bonus wordt eveneens meegeteld, zelfs wanneer de hoogte daarvan afhankelijk is van de individuele prestaties of de omzet van het bedrijf waar je werkt. Ook fooi kan worden meegeteld. Als hetgeen bovenop het vaste maandsalaris wordt uitbetaald, niet elke mand hetzelfde is, wordt er gemiddeld.
Het moet wel gaan om structureel inkomen. Een bonus die eenmalig is uitgekeerd, bijvoorbeeld bij een jubileum, wordt niet meegeteld. Het gaat immers om het vaststellen wat iemand kan verdienen, vanaf het moment van vaststellen. Incidenteel overwerk hoeft dus ook niet te worden meegeteld. Een werkgeversverklaring kan helpen om aan te tonen of het overwerk of de bonus structureel of juist incidenteel is. Als het slecht gaat met het bedrijf of de hele branche er slecht voor staat, kan dat reden zijn om geen rekening (meer) te houden met overwerk of bonus. Als er sprake is van seizoensgebonden overwerk, kan er worden gemiddeld.
Hoewel wordt geprobeerd om een zo accuraat mogelijke inschatting te geven van het toekomstige salaris, wordt er bij de vaststelling van de draagkracht geen rekening gehouden met toekomstverwachtingen. Een in het vooruitzicht gestelde promotie bijvoorbeeld, met een hoger salaris, moet wel vaststaan om er rekening mee te kunnen houden.
Hard werken voor iets extra's en dan te horen krijgen dat dit leidt tot een hogere draagkracht en dus hogere alimentatie wordt vaak als heel onredelijk ervaren. Zeker als de ander parttime werkt en dus een hoge behoefte heeft. Het begrip 'redelijkerwijs-te-verdienen-inkomen' werkt echter twee kanten op. Ook van de ontvanger mag worden verwacht dat hij/zij zich inspant om in eigen levensonderhoud te voorzien. Het dienstverband bij de eigen werkgever kan wellicht worden uitgebreid, maar solliciteren elders kan ook worden gevraagd.
En vaak is veel overwerk gewoon niet meer mogelijk om een invulling te kunnen geven aan een goede zorgregeling voor de kinderen.