Parallel ouderschap betekent dat beide huishoudens van de gescheiden ouders, los van elkaar bestaan, met weinig communicatie of emotionele betrokkenheid tussen de ouders, waarbij ieder zelfstandig ouder is voor het kind.
In sommige gevallen is het nodig dat de overstap wordt gemaakt naar parallel ouderschap. Als de ouders niet zonder ruzie met elkaar kunnen communiceren, schaadt dat de kinderen. Het is niet mogelijk om elk contact uit te sluiten, maar je kunt wel afspreken hoe je met elkaar overlegt en over welke zaken overleg nodig is. Volgens de wet geldt er immers een informatie- en consultatieplicht (artikel 1:377bBW) en over belangrijke zaken beslis je samen, tenzij je het eenhoofdig gezag over de kinderen hebt.
Parallel Solo-Ouderschap gaat uit van autonome verzorgers/opvoeders die alleen op vastgelegde punten overleggen en afstemmen. Overleggen betekent niet dat je samen tot één beslissing moet komen, maar wel dat je elkaar in kennis stelt van te nemen beslissingen en de beslissing als het ware samen voorbereidt door een visie uit te wisselen. Daarbij is het niet nodig om negatief of emotioneel op elkaars standpunt te reageren. Als er een beslissing genomen moet worden die vanwege het gezamenlijk gezag, alleen gezamenlijk genomen kan worden, dan is het mogelijk om de rechter in een artikel 1:253a procedure te vragen de knoop door te hakken, indien de ouders na overleg niet tot een besluit kunnen komen.
Parallel ouderschap kan bijdragen aan de rust waar kinderen behoefte aan hebben. Parallel ouderschap mag er nooit toe leiden dat een ouder het contact met het kind verliest. Artikel 1:247 lid 3 BW bepaalt: Het ouderlijk gezag omvat mede de verplichting van de ouder om de ontwikkeling van de banden van zijn kind met de andere ouder te bevorderen. Zeker voor een ouder die weinig zorgtijd heeft is het van belang dat de hoofdverblijfouder blijft communiceren over de levensgebeurtenissen van het kind om de andere ouder aangehaakt te houden. Om een goede band met het kind te behouden is het voor de niet-verzorgende ouder van belang dat deze op de hoogte blijft van de dagelijkse leefwereld van het kind.
Ouders dienen namelijk onvoorwaardelijk elkaars ouderschap te ondersteunen, zich te houden aan de afspraken die er zijn met betrekking tot omgang en belangrijke (gezags)beslissingen over het kind en alles in het werk te stellen zodat de relatie op ouderniveau bezien vanuit het kind tot rust komt en blijft, aldus o.m. het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in zijn uitspraak van 2 juni 2020 (ECLI:NL:GHARL:2020:4364).
Natuurlijk kan er verschil van mening zijn over wat goed is voor een kind, maar als een meningsverschil steeds ontaardt in ruzie en/of elkaar zwart maken, dan is parallel ouderschap een optie.