Blog Post

schorsing gezamenlijk gezag

  • By l.scheepens@hotmail.com
  • 23 Mar, 2020

tijdelijke schorsing van het gezag van één van de ouders in plaats van eenhoofdig gezag

De Rechtbank Midden-Nederland heeft bij beschikking van  11-07-2019 ECLI:NL:RBMNE:2019:3088 het gezag van één van de ouders geschorst. Aanleiding voor deze zaak was dat de gescheiden  ouders het niet eens konden worden over de schoolkeuze  en de rechter vroegen daarin een beslissing te nemen.Niet alleen de schoolkeuze was een probleem. Er was meer aan de hand en dus lag aan de rechtbank tevens het verzoek ter beslissing voor om het gezamenlijk gezag te wijzigen in eenhoofdig gezag.  De rechtbank vond dat te ver gaan.

Artikel 1:253n juncto artikel 251a van het Burgerlijk Wetboek biedt een grondslag om het gezamenlijk gezag van ouders te beëindigen en een van de ouders met het alleengezag te belasten. Naar het oordeel van de rechtbank Midden-Nederland biedt deze grondslag ook ruimte om het gezamenlijk gezag te schorsen en tijdelijk een van de ouders met het alleengezag te belasten. Immers: waar het meerdere geldt, kan ook het mindere worden toegewezen. In dit geval vindt de rechtbank het noodzakelijk dat het gezamenlijk gezag van de ouders wordt geschorst ten aanzien van de minderjarige totdat nader wordt beslist en de moeder in die periode alleen het gezag over de minderjarige  zal uitoefenen.

De rechtbank overwoog: Duidelijk is dat er tussen de ouders niet of nauwelijks (constructieve) communicatie plaatsvindt. Hierdoor komt het belang van de minderjarige in de knel, omdat het hen niet lukt om in gezamenlijk overleg belangrijke beslissingen over hem te nemen. het kind is volledig vastgelopen op school en krijgt geen onderwijs. Het lukt de ouders niet om het eens te worden over hulp voor het kind. Zo is er geen overeenstemming over medicatie, de inzet van speltherapie en observaties. Ook is er geen bereidheid om samen in ouderschapsbemiddeling te gaan om zo de spanningen in zijn leefomgeving te verminderen.

Een tijdelijke schorsing van het gezamenlijke gezag zorgt ervoor dat hulp kan worden ingezet. Het is van belang voor het kind dat dit nu gebeurt omdat hij na de vakantie naar een andere school gaat en dat namens de school is verklaard dat het kind het meest van de andere school kan profiteren als school en aanvullende hulpverlening op elkaar afgestemd zijn. Door het gezamenlijke gezag tijdelijk te schorsen wordt de impasse tussen partijen doorbroken en wordt moeder in staat gesteld om gedurende deze periode hulpverlening voor de minderjarige in gang te zetten.


By l.scheepens@hotmail.com July 3, 2024
Kan er nog hoger beroep worden ingesteld als eerder op zitting overeenstemming is bereikt?
By l.scheepens@hotmail.com March 24, 2024
het redelijkerwijs te verdienen inkomen als grondslag voor de vast te stellen alimentatie
By l.scheepens@hotmail.com March 22, 2024
Kinderalimentatie vastgesteld op basis van vermogen
By l.scheepens@hotmail.com February 8, 2024
Is er recht op afstorting van (niet) opgebouwde pensioenrechten in eigen beheer?
By l.scheepens@hotmail.com February 2, 2024
Is vreemdgaan de belangrijkste reden waarom mensen gaan scheiden? Nee.
By l.scheepens@hotmail.com December 20, 2023
Partneralimentatie: eerst behoefte vaststellen op basis van behoeftelijst?
By l.scheepens@hotmail.com December 19, 2023
verlaagt aflossing op schulden de draagkracht?
By l.scheepens@hotmail.com December 18, 2023
Kun je betaling afdwingen van een bijdrage voor de kinderen die is vastgelegd in een ouderschapsplan?
By l.scheepens@hotmail.com December 17, 2023
heeft de niet-verzorgende ouder recht op kinderalimentatie ?
By l.scheepens@hotmail.com December 14, 2023
delen van de winst op grond van artikel 1:95a BW
meer blogs
Share by: