Blog Post

Schenking met uitsluitingsclausule kan ook mondeling

  • By l.scheepens@hotmail.com
  • 23 Dec, 2020

maar pas op: bewijs nodig bij echtscheiding

Een schenking die onder de werking van een uitsluitingsclausule is verkregen, blijft buiten de bij echtscheiding te verdelen gemeenschap, maar dan moet de uitsluitingsclausule wel bij de schenking zijn gemaakt, dat wil zeggen: op het moment van verkrijging en niet later. Schenkingen worden vaak bij notariële akte vastgelegd en als daarin een uitsluitingsclausule is vastgelegd, vormt de akte dwingend bewijs dat de schenking onder uitsluitingsclausule is verkregen. Maar dat betekent niet dat zonder die akte van de notaris een uitsluitingsclausule niet gemaakt kan zijn of kan worden bewezen. Zo kan een omschrijving bij de overboeking voldoende zijn. Een schenking van hand tot hand is vormvrij en daarmee ook de uitsluitingsclausule. 

Een bijzondere situatie deed zich voor, die heeft geleid tot de uitspraak van het hof Arnhem-Leeuwarden op 19 december 2019 (kenmerk: ECLI:NL:GHARL:2019:10987).  Het ging om een schenking die de man van zijn ouders had ontvangen in het voorjaar van 2012 en de notariële akte met uitsluitingsclausule was opgemaakt in het najaar van 2012. Bij de echtscheiding jaren later ontstond discussie tussen partijen over de vraag of de schenking was verkregen onder uitsluitingsclausule. Het Hof oordeelde dat in de notariële akte was vastgelegd hetgeen eerder mondeling was overeengekomen. In de omstandigheden van het geval zag het Hof voldoende aanleiding om de feiten volgens het betoog van de man voldoende aannemelijk te achten. In de notariële schenkingsakte was de eerdere schenking opgenomen die eerder mondeling was overeengekomen. Mede op basis  van de omstandigheden dat de notariële akte was opgemaakt in 2012, hetzelfde jaar als waarin de bedragen waren geschonken en een aantal jaren voor de ontbinding van de gemeenschap waarin partijen waren gehuwd, kwam het hof tot het oordeel dat de stelling van de vrouw dat op de schenking van het bedrag van € 140.000,- geen uitsluitingsclausule van toepassing is, gepasseerd moest worden. De vrouw had geen nader bewijsaanbod gedaan om het tegendeel alsnog te bewijzen. 

Deze uitspraak betekent niet dat het Hof de regel oprekt en dat er een termijn wordt gegund om alsnog, na de verkrijging, een uitsluitingsclausule af te spreken. De uitspraak maakt duidelijk dat er verschillende manieren zijn om aan te tonen dat er sprake was van een (mondeling) overeengekomen uitsluitingsclausule op het juiste moment.
By l.scheepens@hotmail.com July 3, 2024
Kan er nog hoger beroep worden ingesteld als eerder op zitting overeenstemming is bereikt?
By l.scheepens@hotmail.com March 24, 2024
het redelijkerwijs te verdienen inkomen als grondslag voor de vast te stellen alimentatie
By l.scheepens@hotmail.com March 22, 2024
Kinderalimentatie vastgesteld op basis van vermogen
By l.scheepens@hotmail.com February 8, 2024
Is er recht op afstorting van (niet) opgebouwde pensioenrechten in eigen beheer?
By l.scheepens@hotmail.com February 2, 2024
Is vreemdgaan de belangrijkste reden waarom mensen gaan scheiden? Nee.
By l.scheepens@hotmail.com December 20, 2023
Partneralimentatie: eerst behoefte vaststellen op basis van behoeftelijst?
By l.scheepens@hotmail.com December 19, 2023
verlaagt aflossing op schulden de draagkracht?
By l.scheepens@hotmail.com December 18, 2023
Kun je betaling afdwingen van een bijdrage voor de kinderen die is vastgelegd in een ouderschapsplan?
By l.scheepens@hotmail.com December 17, 2023
heeft de niet-verzorgende ouder recht op kinderalimentatie ?
By l.scheepens@hotmail.com December 14, 2023
delen van de winst op grond van artikel 1:95a BW
meer blogs
Share by: