Als u besluit om te gaan scheiden hebt u de keuze tussen een procedure op eenzijdig verzoek, met ieder een eigen advocaat of een procedure op gemeenschappelijk verzoek. De procedure die aanvangt met een eenzijdig verzoek bij de rechtbank leidt in de meeste gevallen tot verweer en wordt daarom ook wel de procedure op tegenspraak genoemd. Een procedure op tegenspraak duurt lang en de kosten zijn meestal hoger.
Omdat het vertrouwen in elkaar bij de scheiding soms weg is stellen mensen veel vertrouwen in een uitspraak van de rechter. De rechter past immers het recht toe. De rechter is echter lijdelijk hetgeen betekent dat hij zal beslissen op hetgeen partijen via hun advocaten naar voren brengen. Dat levert meestal veel strijd op. Zeker als er kinderen in het spel zijn heeft het daarom de voorkeur om samen één advocaat-mediator te nemen die u beiden kan informeren over wat rechtens is. U moet immers ook door als ouders en voor de kinderen is het een ramp als de echtscheiding ontaardt in een vechtscheiding. Bovendien houdt u de kosten binnen de perken en is de echtscheiding sneller een feit als het u lukt om samen afspraken te maken op basis van de informatie die u deelt en de informatie die u krijgt van de advocaat-mediator. Het achterhouden van informatie is ook bij een ervaren advocaat-mediator erg lastig. Bovendien doet de rechter in een procedure op tegenspraak ook niet aan waarheidsvinding in die zin dat hij zelfstandig op onderzoek uitgaat. Ook in de procedure op tegenspraak bent u dus afhankelijk van de doortastendheid van uw advocaat. Een doortastende advocaat-mediator kan meer voor u betekenen en kan u, indien u dat vraagt, op basis van ervaring en jurisprudentie (rechtspraak) vertellen wat een rechter zou beslissen.
Zoals hiervoor al is opgemerkt past de rechter het recht toe. 'Recht' is geen ander woord voor 'redelijkheid'. Op basis van redelijkheid uw kansen inschatten in een procedure kan er voor zorgen dat u bedrogen uitkomt. Als u redelijkheid wilt kunt u dat beter zoeken in de mediation. Mediation geeft meer mogelijkheden om aan creatieve oplossingen te werken waarbij de belangen van beide partijen worden gediend.
Nadelen zijn er nauwelijks. Het komt wel voor dat mensen nog niet toe zijn aan het maken van afspraken om de gevolgen van de scheiding te regelen omdat het allemaal nog te vers is. Ook voor boosheid en verdriet is echter ruimte in de mediation en indien nodig kan er een pauze ingelast worden. Verder kan een echte (gediagnostiseerde) persoonlijkheidsstoornis ertoe leiden dat de mediation mislukt. Als u kenmerken van een persoonlijkheidsstoornis herkent in de ander wil dat echter nog niet zeggen dat de ander aan een persoonlijkheidsstoornis lijdt. Als u daaraan twijfelt kunt u dat het best meteen bespreekbaar maken.