Blog Post

Alimentatie: wat heb je nodig?

  • By l.scheepens@hotmail.com
  • 28 Jul, 2019

Vaststellen behoefte



De hoogte van de alimentatie wordt vastgesteld aan de hand van de behoefte (aan de zijde van de onderhoudsgerechtigde/ontvanger) en de draagkracht aan de zijde van de onderhoudsplichtige/betaler). Voor het vaststellen van de behoefte wordt vaak de hofnorm gehanteerd. Een formule die uitgaat van het gezamenlijk netto-besteedbaar inkomen voor de verbreking van de huwelijkse samenwoning, omdat de behoefte wordt bepaald door de welstand tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap. In het verleden werd altijd gewerkt met behoefte-lijstjes waarop werd aangegeven welke uitgaven tijdens het huwelijk gebruikelijk waren. Die lijstjes werden steeds minder vaak gebruikt om de behoefte aan te tonen, tenzij de door de onderhoudsgerechtigde gestelde behoefte werd betwist door de onderhoudsplichtige. Het overleggen van bewijs ten aanzien van het inkomen en een rekensom op basis daarvan, was dan niet genoeg. De behoefte-lijstjes worden dus nog steeds gebruikt, zij het minder vaak dan vroeger.

Het Gerechtshof Den Bosch heeft op 13 juni 2019 aangegeven dat de hofnorm een nuttige, in de alimentatiepraktijk veel gebruikte en meestal afdoende methode is om de huwelijksgerelateerde behoefte te begroten. Daarbij overwoog het Gerechtshof ook nog dat het op andere wijze vaststellen van de huwelijksgerelateerde behoefte meestal neerkomt op tijdrovende en moeizame exercities aan de hand van door partijen samengestelde zogenoemde behoeftelijsten, die in de hand werken dat naar de ene en de andere zijde overdreven standpunten worden verdedigd. In de grote meerderheid van die gevallen ziet het hof dat de slotsom geen wezenlijk andere is dan die welke met gebruikmaking van de hofnorm en gezond verstand zou zijn bereikt. Klare taal dus van het Gerechtshof Den Bosch.

Volgens het Gerechtshof Den Bosch isde enkele en ongemotiveerde betwisting door de andere partij dat de hofnorm niet volstaat  - uitzonderlijke gevallen daargelaten -onvoldoende om de andere partij te dwingen tot het op andere wijze dan middels de hofnorm onderbouwen van zijn/haar behoefteNaar het oordeel van het hof is zulks in overeenstemming met de opvatting van de Hoge Raad (HR 19 december 2003, ECLI:NL:HR:2003:AM2379, en HR 3 september 2010, ECLI:NL:HR: 2010:BM7050), inhoudende dat het hanteren van de hofnorm als enige maatstaf voor de behoefte niet kan wanneer daarbij voorbij gegaan wordt aan de door partijen aangevoerde relevante omstandigheden. Omdat door de onderhoudsplichtige in de procedure bij het gerechtshof Den Bosch geen relevante omstandigheden zijn aangevoerd, ziet het hof geen belemmering om van de op hofnorm gebaseerde behoefte uit te gaan. 

Gerechtshof ’s-Hertogenbosch 13 juni 2019, ECLI:NL:GHSHE:2019:2151

                                                                                                  

By l.scheepens@hotmail.com July 3, 2024
Kan er nog hoger beroep worden ingesteld als eerder op zitting overeenstemming is bereikt?
By l.scheepens@hotmail.com March 24, 2024
het redelijkerwijs te verdienen inkomen als grondslag voor de vast te stellen alimentatie
By l.scheepens@hotmail.com March 22, 2024
Kinderalimentatie vastgesteld op basis van vermogen
By l.scheepens@hotmail.com February 8, 2024
Is er recht op afstorting van (niet) opgebouwde pensioenrechten in eigen beheer?
By l.scheepens@hotmail.com February 2, 2024
Is vreemdgaan de belangrijkste reden waarom mensen gaan scheiden? Nee.
By l.scheepens@hotmail.com December 20, 2023
Partneralimentatie: eerst behoefte vaststellen op basis van behoeftelijst?
By l.scheepens@hotmail.com December 19, 2023
verlaagt aflossing op schulden de draagkracht?
By l.scheepens@hotmail.com December 18, 2023
Kun je betaling afdwingen van een bijdrage voor de kinderen die is vastgelegd in een ouderschapsplan?
By l.scheepens@hotmail.com December 17, 2023
heeft de niet-verzorgende ouder recht op kinderalimentatie ?
By l.scheepens@hotmail.com December 14, 2023
delen van de winst op grond van artikel 1:95a BW
meer blogs
Share by: