Mediation is booming business en het vak van mediator is geen beschermd beroep, zoals dat van de advocaat. Er bestaat weliswaar een vereniging voor gekwalificeerde mediators ( de MfN) die aan allerlei eisen moeten voldoen, maar niet elke mediator is daarbij aangesloten.
Er zijn dan ook veel bedrijven in de markt gesprongen die mediation aanbieden in uw regio of plaats, maar die landelijk opereren en adverteren. Mediation is een vorm van bemiddelen. Ook zonder verstand te hebben van het familierecht kan een mediator bemiddelen tussen de scheidende partijen. Soms wordt het ontbreken van juridische expertise zelfs aanbevolen als een voordeel, omdat hetgeen partijen zelf willen voorop hoort te staan in de mediation en zelf de oplossing moeten aandragen.
Bij de advocaat-mediator gaat het om 'informed-consent'. Wat betekent dat? Het betekent dat u samen op basis van alle benodigde informatie tot overeenstemming komt. Overeenstemming op basis van onwetendheid, of verkeerde informatie is immers niet wat u wilt. En kan u ook duur komen te staan als later blijkt dat wat u hebt afgesproken volgens de wet niet mogelijk is. De afspraken kunnen dan niet worden uitgevoerd.
Het is daarom van belang dat u nagaat wat de achtergrond is van uw mediator. Indien u juridisch houdbare afspraken wilt maken komt u uit bij een jurist. Indien u kiest voor een advocaat-mediator weet u zeker dat de afspraken die u samen maakt ook op een juridisch verantwoorde wijze in het convenant worden vastgelegd. Maar ook (en dat is vooral belangrijk) wordt u gaandeweg het traject goed geïnformeerd over de mogelijkheden die de wet biedt en de juridische valkuilen, zodat u goede afspraken kunt maken. Bovendien heeft het kiezen van een advocaat-mediator als voordeel dat deze de gehele echtscheiding van begin tot eind kan begeleiden. De echtscheiding kan immers alleen worden uitgesproken door de rechtbank en een verzoekschrift tot echtscheiding kan alleen worden ingediend door een advocaat. Waarom? De rechtbank gaat ervan uit dat de advocaat de zaak goed regelt en legt dan ook de verantwoordelijkheid bij de advocaat. Naast de mediator hebt u dus altijd een advocaat nodig, die alles controleert. Dat betekent dubbele kosten, tenzij de controle met de natte vinger plaatsvindt, maar daar hebt u uiteindelijk niets aan. Indien u achteraf alsnog een advocaat nodig hebt omdat niet alles goed geregeld is in de mediation, blijkt goedkoop duurkoop te zijn.