Blog Post

Reizen met kind na scheiding

  • By l.scheepens@hotmail.com
  • 23 Jun, 2020

Toestemming nodig voor vakantie

Als je als ouder alleen op vakantie wilt naar het buitenland met je minderjarige kind, dan is voor het reizen met de minderjarige de toestemming van de ouder nodig als er sprake is van gezamenlijk gezag. Indien de Marechaussee / grenswacht bij een controle constateert dat er geen (of geen correcte) toestemming is dan valt de vakantie in duigen enkan dat worden aangemerkt als onttrekking aan het ouderlijk gezag en internationale kinderontvoering.

Als je reist naar/door/vanuit een land dat géén Schengenland is, dan zal er aan de grens altijd controle plaatsvinden.  Mogelijk gelden er ook nog andere regels voor het alleen reizen met een minderjarige dan in Nederland. Bij de ambassade of het consulaat van het betreffende land kun je (vóór de vakantie) informeren welke regels er gelden als je alleen reist met een minderjarige.Reis je met de kinderen naar een land waarvoor een visum nodig is? Dan moeten beide gezagdragers toestemming geven voor de aanvraag van het visum.

De ouder met alleen het ouderlijk gezag (eenhoofdig) heeft geen toestemming nodig om te reizen met een minderjarig kind, maar wel aanvullende documenten om bij een controle te kunnen aantonen dat er sprake is van eenhoofdig gezag. Overigens kan ook de ouder zonder ouderlijk gezag alleen reizen met een kind maar alleen met toestemming van de gezag-dragende ouder.

Als je toestemming nodig hebt, kun je het toestemmingsformulier reizen met minderjarige naar het buitenland invullen, dat is te vinden op de website van de rijksoverheid, met handleiding. Het formulier teken je samen met de andere ouder. Reis je met meerdere kinderen, dan vul je per kind een toestemmingsformulier in.

Wat kun je nu doen als de andere ouder/gezagdrager geen toestemming geeft voor de reis of wanneer  hij/zij het formulier niet wil ondertekenen of het benodigde paspoort niet wil afgeven? Bij de rechtbank kan een verzoekschrift worden ingediend om vervangende toestemming te krijgen. Is er sprake van een spoedeisend belang dan kan de Voorzieningenrechter in kort geding worden gevraagd om vervangende toestemming te geven. Ook afgifte van het paspoort kan worden gevorderd indien dit op onredelijke gronden wordt geweigerd door de andere ouder die het paspoort van het kind in beheer heeft.


By l.scheepens@hotmail.com July 3, 2024
Kan er nog hoger beroep worden ingesteld als eerder op zitting overeenstemming is bereikt?
By l.scheepens@hotmail.com March 24, 2024
het redelijkerwijs te verdienen inkomen als grondslag voor de vast te stellen alimentatie
By l.scheepens@hotmail.com March 22, 2024
Kinderalimentatie vastgesteld op basis van vermogen
By l.scheepens@hotmail.com February 8, 2024
Is er recht op afstorting van (niet) opgebouwde pensioenrechten in eigen beheer?
By l.scheepens@hotmail.com February 2, 2024
Is vreemdgaan de belangrijkste reden waarom mensen gaan scheiden? Nee.
By l.scheepens@hotmail.com December 20, 2023
Partneralimentatie: eerst behoefte vaststellen op basis van behoeftelijst?
By l.scheepens@hotmail.com December 19, 2023
verlaagt aflossing op schulden de draagkracht?
By l.scheepens@hotmail.com December 18, 2023
Kun je betaling afdwingen van een bijdrage voor de kinderen die is vastgelegd in een ouderschapsplan?
By l.scheepens@hotmail.com December 17, 2023
heeft de niet-verzorgende ouder recht op kinderalimentatie ?
By l.scheepens@hotmail.com December 14, 2023
delen van de winst op grond van artikel 1:95a BW
meer blogs
Share by: