Verder dient in het ouderschapsplan te staan hoe de kinderen betrokken zijn bij de totstandkoming van het ouderschapsplan. Dit zijn minimumeisen, maar daarnaast kan het ouderschapsplan worden aangevuld met andere afspraken, bijvoorbeeld over verhuizing, welke beslissingen de ouders in overleg nemen en welke beslissingen aan één ouder worden overgelaten.
U bepaalt in principe zelf wat u belangrijk vindt en welke afspraken u vastlegt, als het ouderschapsplan maar voldoet aan de minimumvereisten. Zaken die de kinderen betreffen zoals de kinderalimentatiezijn van openbare orde,. Ouders hebben een zekere mate van vrijheid om afspraken te maken die bij hun passen, maar de afspraak dat er geen kinderalimentatie verschuldigd zal zijn, omdat men niets meer met elkaar te maken wil hebben en er dus ook geen omgang is, kan dus niet worden vastgelegd in een ouderschapsplan. De rechtbank controleert het ouderschapsplan en zou die afspraak niet bekrachtigen. Ook kan in het ouderschapsplan niet worden vastgelegd dat na de scheiding één van de ouders wordt belast met het gezag.
Waar vaak niet aan gedacht wordt, maar wat wel van deze tijd is, is een afspraak maken over het gebruik van sociale media. Bijna iedereen heeft tegenwoordig Facebook en het posten van foto's op Facebook kan tot irritatie leiden. Een blije foto op vakantie met de nieuwe partner en de kinderen, zonder dat de andere ouder überhaupt op de hoogte was van het feit dat er een nieuwe partner in de picture was, kan verkeerd vallen. In het ouderschapsplan kunnen afspraken gemaakt worden over het plaatsen van foto's op social media zoals Facebook en Instagram. Bijvoorbeeld maximaal 1 foto per maand, met alleen de kinderen erop. Dat voorkomt onenigheid later en als er duidelijke afspraken zijn gemaakt dan kan nakoming daarvan eventueel ook in rechte worden gevorderd.