Indien u besloten hebt om te gaan scheiden komt de vraag aan de orde of u kiest voor mediation. Mediation kent vele voordelen. U gaat samen met de mediator op zoek naar de oplossing die het best bij u past. De procedure op tegenspraak duurt lang en procederen is kostbaar. Zelfs indien u in aanmerking komt voor een toevoeging (gefinancierde rechtsbijstand) zijn de kosten voor mediation lager. De eigen bijdrage voor de advocaat-mediator is lager dan de eigen bijdrage die u krijgt opgelegd voor mediation. Indien u na een mislukte mediation toch een advocaat in de arm moet nemen, kunt u opnieuw een toevoeging aanvragen.
Natuurlijk bestaat de kans dat de mediation mislukt, maar dat is ook gelijk het mooie ervan. U kunt het in ieder geval proberen. U zit nergens aan vast zolang er geen overeenstemming is. Mediation gebeurt immers op basis van vrijwilligheid. U kunt zich van tevoren afvragen of u wel tegen uw partner op kunt en of uw partner wel te vertrouwen is. Die vraag kunt u zich ook stellen in de procedure op tegenspraak. U vertrouwt dan op uw advocaat, maar u kunt ook vertrouwen stellen in de advocaat-mediator. De mediator is onpartijdig en zal de belangen van u beiden bewaken. De advocaat-mediator zal ervoor zorgen dat er sprake is van informed consent op het moment dat het convenant wordt ondertekend. Dat wil zeggen dat de advocaat-mediator alle informatie geeft die u nodig hebt om tot overeenstemming te komen en dat de advocaat-mediator zich er dus van zal vergewissen dat er van dwang, druk, bedrog en/of onwetendheid geen sprake is.
Een echtscheiding is één van de meest stressvolle gebeurtenissen die u kunt meemaken in uw leven. Dat kan veel strijd opleveren. Vooral voor de kinderen die betrokken zijn is het van belang dat u probeert de situatie niet te laten escaleren. In mediation is de kans daarop natuurlijk veel kleiner omdat u met elkaar in gesprek blijft en gaandeweg praktische oplossingen kunnen worden gevonden voor problemen die zich voordoen. Door te kiezen voor mediation beschermt u ook uw kinderen.