Blog Post

Wonen in België, scheiden in Nederland

  • By l.scheepens@hotmail.com
  • 28 Sep, 2019

Voor Nederbelgen die willen scheiden in Nederland

Het aantal Nederlanders dat in België woont is aanzienlijk. Voor hen geldt dat de Nederlandse rechter bevoegd blijft om de echtscheiding uit te spreken op gemeenschappelijk verzoek. Indien gekozen wordt voor mediation is het dus altijd mogelijk om hier in Nederland samen de echtscheiding aan te vragen ook al heeft men niet het plan om terug te keren naar Nederland.  

In België wonende Nederlanders kunnen de echtscheidingsprocedure niet op eenzijdig verzoek in Nederland aanhangig maken. De Nederbelg die de echtscheiding hier in Nederland aanhangig wil maken zal dus terug moeten verhuizen naar Nederland. Als de verzoekende partij gedurende een half jaar in Nederland woont kan hij/zij de echtscheidingsprocedure in Nederland aanhangig maken ook al is de ander in België achtergebleven. De in België wonende Nederbelg kan ook een eenzijdig echtscheidingsverzoek in Nederland indienen indien de ander (de verweerder) is teruggekeerd naar Nederland. 

De Nederlandse rechter zal voor de vraag of hij bevoegd is van een verzoek tot echtscheiding kennis te nemen, acht moeten slaan op de EG-verordening 2201/2003 (beter bekend als: Brussel IIbis) en in voorkomende gevallen op artikel 1 tot en met 14 van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering. Volgens de Brussel IIbis-verordening is de Nederlandse rechter onder meer bevoegd indien de echtgenoten beiden de Nederlandse nationaliteit hebben.De Brussel IIbis-Verordening waarin de bevoegdheid is geregeld is van toepassing op procedures tot echtscheiding en op beslissingen die in de echtscheidingsprocedure moeten worden genomen over gemeenschappelijke kinderen van de echtgenoten.Artikel 10:56 lid 1 Burgerlijk Wetboek (BW) stelt toepassing van Nederlands recht als hoofdregel voorop.Dat de Nederlandse rechter bevoegd is om de echtscheiding uit te spreken betekent echter niet dat de Nederlandse rechter ook automatisch het Nederlands recht moet toepassen op de overige te beslissen kwesties, zoals de vaststelling van alimentatie.

Wat gebeurt er nu indien de achtergebleven partij een procedure start in Nederland en de naar  Nederland teruggekeerde partij al een echtscheidingsprocedure is gestart in België. Welke rechter is dan bevoegd? Er is dan sprake van ‘litispendentie’ (de zaak is reeds aanhangig bij een buitenlandse rechter). In een dergelijk geval bepaalt Brussel IIbis dat de Nederlandse rechter de procedure aan moet houden totdat de bevoegdheid van de Belgische rechter waar het eerdere verzoek is ingediend, vaststaat. Indien deze bevoegdheid vaststaat dient de Nederlandse rechter de zaak naar de Belgische rechter te verwijzen en kan de echtscheiding dus niet in Nederland uitgesproken worden.


By l.scheepens@hotmail.com July 3, 2024
Kan er nog hoger beroep worden ingesteld als eerder op zitting overeenstemming is bereikt?
By l.scheepens@hotmail.com March 24, 2024
het redelijkerwijs te verdienen inkomen als grondslag voor de vast te stellen alimentatie
By l.scheepens@hotmail.com March 22, 2024
Kinderalimentatie vastgesteld op basis van vermogen
By l.scheepens@hotmail.com February 8, 2024
Is er recht op afstorting van (niet) opgebouwde pensioenrechten in eigen beheer?
By l.scheepens@hotmail.com February 2, 2024
Is vreemdgaan de belangrijkste reden waarom mensen gaan scheiden? Nee.
By l.scheepens@hotmail.com December 20, 2023
Partneralimentatie: eerst behoefte vaststellen op basis van behoeftelijst?
By l.scheepens@hotmail.com December 19, 2023
verlaagt aflossing op schulden de draagkracht?
By l.scheepens@hotmail.com December 18, 2023
Kun je betaling afdwingen van een bijdrage voor de kinderen die is vastgelegd in een ouderschapsplan?
By l.scheepens@hotmail.com December 17, 2023
heeft de niet-verzorgende ouder recht op kinderalimentatie ?
By l.scheepens@hotmail.com December 14, 2023
delen van de winst op grond van artikel 1:95a BW
meer blogs
Share by: