Blog Post

Wat is een convenant waard? 

  • By l.scheepens@hotmail.com
  • 28 Mar, 2020

Met afspraken alleen ben je er vaak nog niet.

Als je de gevolgen van de echtscheiding samen kunt regelen, worden de afspraken vast gelegd in een convenant. Een convenant is geen vereiste om te kunnen scheiden. Een boedelscheiding is niet verplicht en ook jaren na de scheiding kan nog verdeling worden gevraagd. De vordering tot verdeling van de gemeenschap verjaard niet.

Bij een echtscheiding worden afspraken gemaakt over de woning, de lasten daarvan, de verdeling van de gemeenschap, de onderneming, de alimentatie en de opgebouwde pensioenrechten. Het moet niet maar het is wel verstandig. Het is zeker zo belangrijk om de afspraken vervolgens ook na te komen. De afspraak alleen om bijvoorbeeld de eigen woning (met de hypotheek) of de aandelen van een onderneming aan één partij toe te delen is niet genoeg. Je wordt pas eigenaar van een woning als deze geleverd wordt en voor de levering moet je nog naar de notaris. Als de leveringsakte niet wordt ingeschreven in de daarvoor bestemde registers blijf je samen eigenaar van de woning. Dat kan vervelende gevolgen hebben in de toekomst als blijkt dat de medewerking van de ex nog nodig is bij verkoop van de woning omdat de juridische levering niet heeft plaatsgevonden en het bij afspraken daartoe alleen gebleven is. Ook is het van belang dat de bank ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid terzake de hypothecaire geldlening verleent.

Tevens is het van belang de overdracht van aandelen tijdig te regelen. Echtgenoten kunnen immers slechts gedurende twee jaar na ontbinding van de huwelijksgemeenschap een beroep doen op artikel 4.17 wet IB (faciliteit geruisloos doorschuiven na echtscheiding). De ontbinding van de huwelijksgemeenschap vindt plaats door indiening van het echtscheidingsverzoek. De termijn van twee jaar gaat dan lopen. Een vechtscheiding kan wel twee jaar duren en de verdeling (toedeling) van de aandelen kan in dat geval soms te laat zijn om deze heffing aanmerkelijk belang van 25%te voorkomen.

Ook indien de toedeling van de aandelen tegen vergoeding van de helft van de waarde aan de ander is vastgelegd in een convenant is het belangrijk de aandelen ook nog notarieel over te dragen. Een te late overdracht, dat wil zeggen niet binnen de twee-jaars termijn te rekenen vanaf de ontbinding van de gemeenschap, leidt tot een aanslag van de fiscus. De praktijk leert dat in dat geval de zaak kan worden voorgelegd aan de Inspecteur Inkomstenbelasting en aan hem verzocht kan worden te bevestigen dat de verdeling van de aandelen al bij convenant heeft plaatsgevonden, omdat op dat moment het economische belang in de onderliggende aandelen is verschoven. In de praktijk wordt een dergelijk verzoek regelmatig toegewezen. Maar het is beter voorkomen dan genezen.

By l.scheepens@hotmail.com July 3, 2024
Kan er nog hoger beroep worden ingesteld als eerder op zitting overeenstemming is bereikt?
By l.scheepens@hotmail.com March 24, 2024
het redelijkerwijs te verdienen inkomen als grondslag voor de vast te stellen alimentatie
By l.scheepens@hotmail.com March 22, 2024
Kinderalimentatie vastgesteld op basis van vermogen
By l.scheepens@hotmail.com February 8, 2024
Is er recht op afstorting van (niet) opgebouwde pensioenrechten in eigen beheer?
By l.scheepens@hotmail.com February 2, 2024
Is vreemdgaan de belangrijkste reden waarom mensen gaan scheiden? Nee.
By l.scheepens@hotmail.com December 20, 2023
Partneralimentatie: eerst behoefte vaststellen op basis van behoeftelijst?
By l.scheepens@hotmail.com December 19, 2023
verlaagt aflossing op schulden de draagkracht?
By l.scheepens@hotmail.com December 18, 2023
Kun je betaling afdwingen van een bijdrage voor de kinderen die is vastgelegd in een ouderschapsplan?
By l.scheepens@hotmail.com December 17, 2023
heeft de niet-verzorgende ouder recht op kinderalimentatie ?
By l.scheepens@hotmail.com December 14, 2023
delen van de winst op grond van artikel 1:95a BW
meer blogs
Share by: