Blog Post

Wie zwijgt stemt toe

  • By l.scheepens@scheidenviascheepens.nl
  • 05 Feb, 2019

rechtsverwerking na verloop van tijd?

"wie zwijgt stemt toe" is een argument dat in een procedure niet snel zal worden gehonoreerd. Het zou betekenen dat een rechthebbende die niet reageert op een aangekondigde wijziging, bijvoorbeeld een verlaging van de alimentatie, op een gegeven moment geen rechten meer zou kunnen ontlenen aan een eerdere beschikking waarin de alimentatie is vastgelegd. Het ligt op de weg van degene die wijziging verlangt om een procedure tot wijziging van een eerdere beschikking op te starten. Die verantwoordelijkheid valt niet simpelweg bij de ander neer te leggen. Ook niet door vervolgens de wijziging daadwerkelijk door te voeren door bijvoorbeeld minder te gaan betalen.

De verjaringstermijn voor alimentatie is vijf jaar. Elke maand verjaard een maandelijkse termijn, maar de beschikking waarin de alimentatie is vastgelegd, blijft geldig totdat deze is gewijzigd. Hoewel vijf jaar niet reageren wel erg lang is en zeker zal meewegen in de beoordeling of iemand zijn rechten heeft verwerkt. Rechtsverwerking wordt niet echter niet snel aangenomen op basis van louter stilzitten. Bijkomende omstandigheden kunnen wel een rol spelen om toch van rechtsverwerking te kunnen spreken. 

Is een procedure altijd nodig om de alimentatie te wijzigen? Nee, dat niet. Indien de nieuwe afspraken duidelijk op papier worden gezet is dat vaak ook voldoende. Indien de alimentatie op een lager bedrag wordt gesteld, kan het meerdere op basis van de eerdere beschikking, niet meer worden ingevorderd, mits goed vastgelegd. Goed vastleggen, betekent ook: op schrift. Mondelinge afspraken zijn weliswaar ook rechtsgeldig maar niet altijd te bewijzen. De bewijslast rust op degene die stelt dat er een (andere) afspraak is. Indien de alimentatie op een hoger bedrag wordt gesteld bij de afspraak, kan het meerdere niet worden ingevorderd door bijvoorbeeld het LBIO (Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen). Het LBIO is de deurwaarder als het gaat om alimentatie. Incasso met de nodige maatregelen zoals bijvoorbeeld loonbeslag is alleen mogelijk op basis van een beschikking. Een beschikking waartegen geen hoger beroep meer mogelijk is of die door de rechtbank uitvoerbaar bij voorraad is verklaard.
By l.scheepens@hotmail.com July 3, 2024
Kan er nog hoger beroep worden ingesteld als eerder op zitting overeenstemming is bereikt?
By l.scheepens@hotmail.com March 24, 2024
het redelijkerwijs te verdienen inkomen als grondslag voor de vast te stellen alimentatie
By l.scheepens@hotmail.com March 22, 2024
Kinderalimentatie vastgesteld op basis van vermogen
By l.scheepens@hotmail.com February 8, 2024
Is er recht op afstorting van (niet) opgebouwde pensioenrechten in eigen beheer?
By l.scheepens@hotmail.com February 2, 2024
Is vreemdgaan de belangrijkste reden waarom mensen gaan scheiden? Nee.
By l.scheepens@hotmail.com December 20, 2023
Partneralimentatie: eerst behoefte vaststellen op basis van behoeftelijst?
By l.scheepens@hotmail.com December 19, 2023
verlaagt aflossing op schulden de draagkracht?
By l.scheepens@hotmail.com December 18, 2023
Kun je betaling afdwingen van een bijdrage voor de kinderen die is vastgelegd in een ouderschapsplan?
By l.scheepens@hotmail.com December 17, 2023
heeft de niet-verzorgende ouder recht op kinderalimentatie ?
By l.scheepens@hotmail.com December 14, 2023
delen van de winst op grond van artikel 1:95a BW
meer blogs
Share by: